8 Eylül 2007 Cumartesi

HP PSC 1210 Kurulumu (Videolu Anlatım)

Elimde bulunan HP PSC 1210 All in one (yazıcı + tarayıcı + fotokopi) makinesini Pardus'ta nasıl tanıttığımı anlatmak için bir video hazırladım. Dosyanın boyutu fazla olmasın diye ekran boyutlarını küçültmüştüm. Bilgisayarda tam ekran izleyebiliyorum. Burada olur mu bilmiyorum. İndirilebilme olanağı olup olmadığını da bilmiyorum ama gerekli olursa bir bağlantı verebilirim. Yapılması gerekenler çok açık bir şekilde kayıtta görünüyordur umarım.

Kolay gelsin.


5 Eylül 2007 Çarşamba

Kutu içinde kutucuk...

Sonbahar havasını hissedemediğimiz şu çok sıcak Eylül gününde yine karşınıza bir anlatımla çıkıyorum. Kutu içinde kutucuk... Ne ola ki! Biliyorsunuz mandasoft bağımlılığından tamamen kurtulamamış yeni linux kullanıcıları işletim sistemlerini kurarken ya ayrı ayrı kurarlar ya da birbirinin içine kurmaya çalışırlar. Ve bunu yaparken de bir sürü sorunla karşılaşırlar. İşte bu gün ben de bu konu üzerine bir anlatım hazırladım.

Kullanıcılar iç içe işletim sistemleri kurarken ya WMWare ya da VirtualBox gibi yazılımlar kullanırlar. Anlatımımız Virtualbox yazılımı ile Pardus içine bir WindowsXP kurulumunun adım adım nasıl yapılacağı üzerine...

Bu arada videonun çok yardımcı olacağını düşünüyorum.





BAŞLANGIÇ:

Pardus > Program ekle Kaldır veya güncelle'yi çalıştırıp virtualbox ve virtualbox-guestadditions adlı paketleri kuralım. (Eğer paylaşılmış klasör yapacaksanız guestadditions gerekli. Kurmayacaksanız o paketi yüklemeyebilirsiniz.)


Pardus> Programlar> Sistem> Virtualbox yolunu izleyerek yazılımı çalıştırıyoruz ve karşımıza soldaki gibi renkli bir pencere geliyor. Üstteki "New" simgesine basarak işe başlıyoruz.

  1. Çıkan menüde "next" tıklayarak geçiyoruz.
  2. Kutuya işletim sistemine vermek istediğimiz sembolik ismi yazıyoruz. Altta da sistemin türünü seçiyoruz. Ve Next tuşuna basıyoruz.
  3. İşletim sistemine belleğinizden(RAM) kaç mb ayıracağımızı seçiyoruz.
  4. Next deyip çıkan pencerede New tuşuna basın. Burada yeni bir disk görüntüsü oluşturacağız.
  5. Next deyip Dynamicaly expanding image seçili olmalı (yerden tasarruf için).
  6. Next deyip görüntünün dosya ismini ve boyutunu seçin. (en az 3-3,5 GB ayırsanız iyi olur)
  7. Next ve Next deyip işlemi tamamlayın.
  8. Şimdi listede oluşturduğumuz dosyanın ismi olmalı.
  9. Next ve Finish deyin.


AYARLAR:

Ana menüye geri dönük. Şimdi solda işletim sistemimiz görünüyor. Onu seçip yukarıda Settings simgesine tıklıyoruz.


  1. General Bölümünün Basic sekmesinde işletim sistemimize ayıracağımız bellek ve ekran kartı belleğini ayarlıyoruz.
  2. Yine General Bölümünde Advanced sekmesine geliyoruz ve bios ayarı yapar gibi sanal bilgisayarın hangi donanımdan başlayacağını seçiyoruz. CDrom - HDD- Floppy yapabilirsiniz.
  3. Mount Floppy drive ve Host floppy drive kutucuklarını işaretliyoruz.
  4. Mount Cd-Rom drive ve Host CD-rom drive kutucuklarını işaretliyoruz. (Eğer kurulumu iso dosyasından yapacaksanız iso seçiniz.) (Eğer bilgisayarınızda 1'den fazla cdrom varsa hangisini seçeceiğinize dikkat ediniz. Cdrom'a cd takıp açtığınızda adres satırında cdromun yolu yazacaktır. hdc ve ya hdd gibi)
  5. Enable Audio kutucuğunu işaretleyip OSS yada ALSA seçiyoruz.
  6. Network sekmesinde Adapter0 seçip Enable Network adapter kutucuğunu İşaretliyoruz. Alttan NAT seçiyoruz. MAC adresini otomatik yaratıyor olmazsa Generate tuşuna tıklıyoruz. Son olarak Cable Connected kutucuğunu işaretliyoruz. OK tuşuna basıp ekranı kapatıyoruz.
Ana ekranımıza geri dündük. Şimdi yükleyeceğimiz işletim sisteminin cd'sini takıp ana ekranın solundaki işletim sistemi adının altında bulunan güç düğmesine iki defa tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki ilk resimdeki uyarı ekranı geliyor. Burada virtualbox penceresinden nasıl çıkıp asıl işletim sisteminize geçeceğini anlatıyor. Ben söyleyeyim. Virtualbox penceresinden sisteminize geçmek için SAĞ CRTL+fare sol tuş tıklamanız yeterli olacaktır. Ondan sonra zaten resimlerdeki gibi işletim sistemi kurulumu başlıyor.



NOT: Resimleri büyütmek için üzerlerine tıklayınız.







En sondaki internet ayarlarında "Bu bilgisayar internete doğrudan bağlanıyor" işaretleyiniz.






Windows'u kapatırken normal işlemi yani Başlat > Bilgisayarı kapat yolunu izliyorsunuz.

Güle güle kullanın.