30 Ağustos 2007 Perşembe

Geçmişe özlem... Atari oyunları !!!

Ahh ahhh!!! Ne günlerdi onlar. Sabahtan akşama kadar jeton üstüne jeton atıp atarinin başında bağıra çağıra oyun oynamalar... Günler geçer usta olur artık tek jetonla bile oyun bitirirdik... Ama ne yalan söyleyeyim sıkıcı olurdu tek jetonla bütün oyunu bitirmek... Street Fighter, Cadillacs and Dinosaurs, Punisher, Final Fight, Street Hoop vazgeçilmezlerimizdendi. Hele hele Metal Slug.... Kim bilir ka kere bitirmişimdir ama hala oynarım. Metal slug demişken bir anımı anlatmadan geçemeyeceğim. İnternet cafede çalıştığım zamanlardı. Emülator yükleyim oyunları da atmıştım içine. Bİr gün bir kaç çocuk geldi ve "Abi biz metal sülük oynayacağız." dediler. "Metal sülük ne güzelim" dedim ister istemez... Çocuklardan biri "abi hani küçük adamlar var ya 2 tane bi de kadın var sakallı dedeleri kurtarıyorsun onlar sana silah veriyor ya!!" Haaaaa!!! Metal SLug! Jeton düştü tabi ama gülmekten kendimi alamadım ki... Oyunun adı değişmiş Metal sülük olmuştu. Neyse işte bugün Pardus altında o oyunları Kxmame kurarak nasıl oynayabileceğimizi anlatacağım..

İlk önce bir konsol açıp sudo pisi it kxmame komutunu veriyoruz. Kxmame, xmame emülatörünün arayüzü. Doalyısıyla bağımlılık olarak xmame isteyecek. Zaten bizim pisi ikisini birden kuracak merak etmeyin.

Nedense kxmame ben de oyunlar sekmesi altına kısa yolunu atmadı. Sorun değil. Konsolda kxmame yazarak programı çalıştırıyoruz.

Aııldığında bir uyarı geliyor. Oyun listesini tanıyamadığını yeniden oluşturmak isteyip istemediğinizi soruyor. "Yes" diyoruz.




6166 oyunun listesini oluşturuyor ve aşağıdaki pencere ekrana geliyor.




Şimdi ilk işimiz rom(oyun) dosyaları için bir dizin oluşturmak olacak. Aslında rom dosyaları için bir klasör hazırda var isterseniz rom dosyalarınız /usr/share/xmame/roms dizini altına kopyalayabilirsiniz. Bunu yapmak için yönetici haklarına ihtiyacınız olacak. Dosya yöneticisi - Yetkili kullanıcıyı açarak bunu kolaylıkla yapabilirsiniz. Ama rom dosyalarınız başka yerde tutmak istiyorsanız, istediğiniz bir yere roms adında bir dizin açmalısınız. Örneğin kullanıcı adınızın olduğu dizin altında .kxmame adında gizli bir dizin vardır. Bu dizin içine roms adlı bir dizin daha açın.

Yolumuz şu oldu:
/home/kullanıcı_adım/.kxmame/roms

Bu dizin içine aşağıdaki bağlantıdaki zipli dosyanın içindeki dosyaları atıyoruz. Zipli dosyanın içinde 6 tane zipli dosya var arkadaşlar. O zipli dosyaları açmıyorsunuz. Zipli olarak roms dizini içine kopyalıyorsunuz.

http://rapidshare.com/files/52200817/All_MAME_BIOS_Files.zip.html

Bu dosyalar bazı oyunların çalışması için gereklidir...

Oluşturduğumuz roms dizinini
Kxmame'de Settings>Directories yolunu izleyerek gelen ekranda Mame/Mess Basic Paths sekmesine geçip MAME Roms path yazısınızn karşısındaki kutucuğa yazıyoruz. Ya da Browse tuşuna basıp oluşturduğumuz dizini buluyoruz.



İçerisine oyun dosyalarımızı attığımız dizini buraya ekledikten sonra OK tuşuna basıp ekranı kapatıyoruz. Ana ekranda soldaki menüden Available seçiyoruz. Play(oynat) tuşunun yanında Refresh(tazele) tuşuna basıp dizinimizdeki oyunların listesini alıyoruz.



İstediğimiz oyunun üzerine iki kere tıklayıp oyunu başlatıyoruz. Ya da oyunu seçip Play tuşuna basıyoruz. İlk gelen ekranda bir uyarı görebilirsiniz. OK yazıp o uyarıyı geçebilirsiniz. Yazdığınız OK yazısı ekran da görünmeyecek arkadaşlar.



Bu ekrandan sonra Bir tuşa basmanızı isteyen ikinci bir siyah ekran gelecek.



Bu ekranı da geçtinkten sonra oyunun fragman(demo) bölümü gelecek. Giriş ekranı da diyebiliriz.



Bu ekranda 5 ile 1. oyuncu, 6 ile 2. oyuncu, 7 ile de 3. oyuncu için jeton atabilirsiniz. Aşağıdaki görüntüde Credit yazan bölümlere dikkat.



Jetonumuzu attıktan sonra 1 ile 1. oyuncu 2 ile 2. oyuncu 3 ile 3. oyuncunun karakter seçeceği bölüme geçiyoruz.



Oyuncumuzu seçip Ctrl tuşuna basıyoruz. (1. oyuncu için tanımlı gelen tuşlar CTRL ve ALT tuşları. CTRL= ateş ALT = zıplama)

Artık oyunumuz oynanmaya hazır...




İyi eğlenceler.

28 Ağustos 2007 Salı

Adım Adım Xfce4...

Bugün canım sıkıldı. Ne yapayım ne yapayım derken dedim bir xfce4 kurayım bakalım neymiş, nasılmış. Değişiklik olsun işte. Gayet hoş, sade, hızlı bir masaüstü ile karşılaştım. Şimdi kurulumu ve ekran görüntülerii sizinle paylaşmak istedim...

İlk önce contrip deposunu sistemimize eklememiz gerekiyor. Bunu da konsolda şu komutu vererek yapabiliyoruz:

(Resimleri büyütmek için tıklayınız.)



Eğer depo sistemimizde ekli ise sudo pisi ur komutunu vererek depoyu güncelliyoruz.

Ardından aşağıdaki komutu vererek Xfce4 kurulumuna başlıyoruz. 16 mb dosya çekiyor. Paketlerin bazılarını contrip, bazılarını da pardus 2007.2 caracal caracal deposundan çekiyor.



Pardus ile gelen kdm teması pencere yöneticisi seçim olanağı vermediğinden kdmtheme adlı paketi kuruyoruz.



kcmshell kdmtheme komutu ile çalıştırıyoruz ve gelen ekranda yönetici girişine tıklayıp
yönetici (root) şifremizi yazıyoruz.





Enable KDM Themes önündeki kutucuğu işaretleyip "Çemberler"temasını seçiyoruz ve uygula tuşuna basıyoruz.


Kde'yi yeniden başlattığımızda Xfce4'ün başlaması için gtkrc-2.0 dosyasını taşımamız gerekiyor. Bunu da
konsolda şu komutu vererek yapıyoruz:


Bu işlemi de yaptıktan sonra CTRL+ALT+Backspace (silme tuşu) ile kde'yi yeniden başlatıyoruz
ve karşımıza yeni bir ekran geliyor.



Sol altta Oturum Türü'ne basarak listeden Xfce4'ü seçiyoruz ve şifremizi yazarak giriş yapıyoruz.

Ve işte karşımızda Xfce4...









Kolay gelsin. İyi eğlenceler.

26 Ağustos 2007 Pazar

Karamba... Yeni oyuncağımız !!!

Evet anlatmaya başlayalım bakalım ne zaman bitecek Very Happy

İşimiz biraz uzun. Öncelikle neleri temamıza koyacağımıza karar vermeliyiz. Eğer sıcaklık ölçmek istiyorsak bu iş için 2 program kurmamız gerekiyor.

1. lm_sensors. (işlemci ve anakart sıcaklığı ve fanların hızını ölçer) Nasıl kurulacağı aşağıdaki bağlantıda anlatılıyor. Gerçi pisibuldan pisi paketini de kurabilirsiniz.
http://forum.pardus-linux.org/viewtopic.php?t=2308&highlight=lmsensors

lm_sensorsu kurduktan sonra konsolda root olarak sensors yazdığımızda işlemci ve anakart sıcaklıkları ile bilgi alabiliyorsak sorun yoktur. Ama bazı modulleri bulamıyorum gibi bir hata verirse bunları
Kod:
modprobe modüladı
şeklinde yüklüyoruz. Karamba temamızda sıcaklıkları görebilmek için programın düzgün kurulmuş olması gerekir.

2. nvclock. Bunun yaptığı işi nvidia-settings de yapıyor ama ben bunu da kurdum. Aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. (Anlayacağınız gibi ekran kartı sıcaklığını ölçer.)
http://www.linuxhardware.org/nvclock/nvclock0.8b2.tar.gz

Not: Ati sıcaklığının nasıl ölçüleceğini bilmiyorum. Ama araştırırız.


nvclock'un kurulumu biraz zor olabilir gibi. ilk önce autogen.sh çalıştırmanız gerekiyor ama ben yapmadım ve bu programı GNU Source Installer (Kaynak Kod Program Kurulum Aracı) ile kurdum. Kurulum sırasında bir hata verip "Kurmaya devam etmek istiyor musunuz?" diye soruyor. Evet deyip geçiyoruz. Çalışmasaydı uğraşacaktım. Ama çalışınca hatanın üstüne düşmedim Very Happy

Not:Eğer kaynak kod kurulum programında kurulacak yeri değiştirdiyseniz (Örneğin benim gibi /home/kullanıcıadı/Progs dizini altına kurduysanız) bu dizinin içinde bin adlı bir dizin olacak oradaki nvclock ve nvclock-gtk dosyalarını /usr/bin dizini içine atmanız gerekecek. Bunuda Yetkili dosya yöneticisi ile kolaylıkla yapabilirsiniz.

Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere Very Happy

Beğendiğimiz bir Karamba temasını çekiyoruz. Ben System_monitor kullandım. Boyu daha uzun. Diğer temalarda kısaydı uzatmayı denedim ama olmadı ben de bunu kullandım. Hazır temayı seçmekten bahsetmişken tamanızda kullanacağınız resimleri de istediğiniz gibi seçebilirsiniz. Png ve boyutu 64x64 olacak şekilde. Fazla büyük olmasına gerek yok. Boyut olarak büyük dosyaları nasıl küçültebiliriz derseniz, Forumda Kim arayın. Zaten nasıl kullanılacağını jnmbk arkadaşımız anlatmıştı.

Şimdi temayı seçtik. Theme uzantılı dosyada temamızın görünüşünün nasıl olacağı ile ilgili kodlar var. Sağtıklayıp birlikte aç diyin ve kwrite yazıp entere basın. Örnek verelim:

Kod:
karamba x=385 y=512 w=231 h=950 interval=1000 locked=false

#Pardus Resim
image x=13 y=6 path=images/pardus.png

# System processor kernel kde
text x=87 y=3 sensor=program program="echo ${USER}@`hostname`" color=255,0,0 fontsize=11 font="Cursor"


Şimdi şu satıları inceleyelim:
#Pardus Resim Başında # işareti olduğu için bu satır işleme koyulmayacak. Aşağıdaki satırların ne ile ilgili olduğunu belirtmek için yazılır.

image x=13 y=6 path=images/pardus.png Bu satır Karambada gördüğünüz en üstteki Pardus resmi ile ilgili. image sözcüğü karanbaya bir resim ekleyeceğimizi gösteriyor ve diyor ki; images dizinindeki pardus.png resmini yatay düzlemde 13 ve dikey düzlemde 6 ya yerleştir. (Daha basit anlatımla soldan 13 yukardan 6 birim girinti olacak şekilde yerleştir.)

text x=87 y=3 sensor=program program="echo ${USER}@`hostname`" color=255,0,0 fontsize=11 font="Cursor"
Bu satırı başındaki text ifadesi karambamıza yazı ekleyeceğimiz gösteriyor.
sensor yanı algılayıcımızın bir program olduğunu görüyoruz. Program da Kullanıcıaıd@Makine adı yazısını soldan 87 birim üstten 3 birim olacak şekilde yerleştir. Yazı tipi Cursor, yazı boyutu 11, renk ise 255,0,0 olacak. (Burada 255'e kadar 3 numerik bölüm var. Herbirine değişik sayılar verdiğinizde yazının rengi değişiyor.)

Zaten Kde - Kernel - işlemci hızı gibi bilgiler otomatik olarak karambalarda gelir. O yüzden burayı hızlı geçiyorum.
________________________________________________________________________________________________________________________

Gelelim işlemci sıcaklığı ve Fan hızının gösterilmesine:
Kod:
#İşlemci Sıcaklığı ve Fan hızı
text x=5 y=150 value="CPU Temp :" font="Neuropol" fontsize=10 color=255,255,255
text x=70 y=150 sensor=program program="sensors | grep 'CPU Temp' | awk '{print $3}'" color=255,250,1 font="Neuropol" fontsize=10 interval=5000


konsolda root olarak sensors komutunu verdiğinizde size aşağıdaki gibi bir liste gelecek:

Kod:
w83627thf-isa-0290
Adapter: ISA adapter
VCore: +1.42 V (min = +0.70 V, max = +1.87 V)
+12V: +12.71 V (min = +5.23 V, max = +3.95 V) ALARM
+3.3V: +3.17 V (min = +1.44 V, max = +2.03 V) ALARM
+5V: +4.93 V (min = +0.45 V, max = +4.03 V) ALARM
-12V: -11.95 V (min = -9.15 V, max = -9.65 V) ALARM
V5SB: +4.97 V (min = +4.25 V, max = +4.44 V) ALARM
VBat: +2.74 V (min = +0.96 V, max = +0.22 V) ALARM
fan1: 5273 RPM (min = 1814 RPM, div = 8)
CPU Fan: 4821 RPM (min = 10546 RPM, div = 8) ALARM
fan3: 0 RPM (min = 2836 RPM, div = 2) ALARM
M/B Temp: +8°C (high = +21°C, hyst = +0°C) sensor = thermistor
CPU Temp: +32.0°C (high = +80°C, hyst = +75°C) sensor = diode
temp3: +37.0°C (high = +80°C, hyst = +75°C) sensor = thermistor
vid: +0.000 V (VRM Version 2.4)
alarms:
beep_enable:
Sound alarm enabled


Karamba temamızda program="sensors | grep 'CPU Temp' | awk '{print $3}'" satırlarındaki

1- sensors sıcaklıkları alacak programımız;
2- | grep 'Hangi sıcaklık?' ise sıcaklığını ölçmek istediğimiz donanımımız (işlemci mi yoksa anakart mı? Ben de anakart sıcaklığını "temp3" olarak gösteriyor.)
3- | awk 'print $3' ise hangi sütunun gösterileceği. Mesela ben $3 dediğimde +32.0 gösteriyor. $4 dediğimde ise C gösteriyor. Bunu konsolda deneyerek bulabilirsiniz.

CPU temp yerine CPU fan yazarsanız fan hızını gösterecektir. tabi $3 ya da 2 yada 4 olabilir deneyip bulabilirsiniz.

______________________________________________________________________________________________________________________

Ekran Kartı sıcaklığının ölçülmesi:
Bunun içinde yapmamız gereken tema dosyamızın içine şöyle satırlar eklemek:

Kod:
text x=5 y=260 value="GPU temp :" color=255,255,255 align=left font="Neuropol" fontsize=10
text x=170 y=260 sensor=program program="nvclock -i | grep 'GPU temperature:' | awk '{print $3}'" interval=10000 color=255,250,1 font="Neuropol" fontsize=10
image x=5 y=275 path="images/bar3.png"
bar x=5 y=277 w=50 h=0'3 vertical=false path="images/bar4.png" max=100. interval=10000 sensor=program program="nvidia-settings -q gpucoretemp |grep '):' | awk '{print $4}'"


1- ilk satırda value olarak GPU Temp: vermişiz. Yani temada GNU temp: yazacak.
2- sensor programımız nvclock. Yine konsolda nvclock yazdığınızda işlemci ve anakart bilgilerinin dökümü gibi ekran kartı bilgilerinin dökümünü veren yazılar çıkacak. Yine işlemci bölümünde yaptığımız gibi:

nvclock -i | grep 'GPU temperature:' | awk '{print $3}'komutunda GPU temperature çıktıda gösterilen ve bizim temada göstermek istediğimiz bölüm. Burası siz de GPU temp veya başka birşey de olabilir. Bunu anlamak için konsolda sadece nvclock komutunu verin. awk bölümü ve $3 de yine yukarıda anlattığım gibi sıcaklık değerinin verildiği sütun numarası. Yine $sayı bölümü değişiklik gösterebilir.

3- image zaten söylemiştik resim koyar. images dizinindeki bar3.png resmini x ve y değerlerindeki yere koy.
4- İşte burada farklı bir ifade bar çıktı karşımıza. Barda sıcaklık arttıkça ilerleyen düştükçe gerileyen çubuk. Biliyorsunuzdur. bar komutundan sonra önce bar için gerekli bir resim daha ekliyoruz. devam edersek max=100 demişiz. Her derece 1 birim olacak yani. 100 birim 100 derece demek oluyor. Zaten oraya çıkmaz merak etmeyin Çıkarsa bilgisayarın yakınında durmayın Very Happy
Bu sefer sensor programı olarak nvidia-settingsi kullanmışım. Başta da demiştim nvidia-settings de nvclock un yaptıklarını yapıyor ama ben bunu da kurdum diye Very Happy

nvidia-settings -q gpucoretemp |grep '):' | awk '{print $4}' gpucoretemp ekran kartı işlemcisinin sıcaklığı.

Bir de interval var arkadaşlar. Bu da karambamızda ilgili satırların ne kadar sıklıkta güncelleneceğini gösteriyor. Ne kadar düşük bir sayı o kadar sık güncelleme demek.

Ekran kartı da bitti sanırım.
___________________________________________________________________________________________

Sıra internet olayında. Burası zaten hazırdır Eğer alış-verişi göstermiyorsa theme uzantılı dosyada ethernet kartınızın bağlı olduğu yeri yazacaksınız. Diyelimki dosyada eth0 yazıyor ama sizin kartınız eth1 de. eth0 yazılarının hepsini eth1 yapacaksınız. Böylelikle veri akışını gösterecek temanız.
______________________________________________________________________________________________________________________

Ram ve hdd olayına girmiyorum zira olaylar aynı. Zaten dosyanın içini açtığınızda komutların mantığını anlayacaksınız.

Kolay gelsin.


Bilinmesi gerekenler:
x= yatay düzlem (koyacağımız yazı yada resmin yatay olarak yeri)
y= dikey düzlem (koyacağımız yazı yada resmin dikey olarak yeri)
w= genişlik
h= yükseklik
value= "tırnak içindeki yazımız" Temada görülecek olan yazı.
text= yazı olacağını belirtiyor demiştik.
fontsize= yazı boyutu
font= yazıtipi
image= Karambaya resim ekleyeceğimizi gösterir.
bar= Karambaya bar ekleyeceğimizi gösterir.
interval= Güncelleme sıklığı. Ne kadar küçük sayı o kadar sık güncelleme.

Bu kadar yazmaya bir de resim eklemeden olmaz sanırım. Buyrun bu da oyuncağımızın son hali:

Macromedia Flash Mx Kurulumu

Bugün Macromedia Flash Mx programının Pardus işletim sistemimize nasıl kurulacağını anlatacağım. Öncelikle Cd miz varsa cd mizi hazırlayalım. Ya da exe dosyamızı rahatça erişebileceğimiz bir yere atalım. Örneğin masaüstü. (Ben masaüstüne koydum exe dosyasını. Kurulumu o şekilde anlatacağım.


"Pardus > Crossover > Install Windows Applications" yolunu izleyerek karşımıza gelen listeden bir program seçip kurabiliriz.Biz burada Flash Mx'i seçeceğiz.



Flash MX seçtikten sonra. Next tuşuna tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir menü geliyor. Eğer cd den kurulum yapacaksak Alternative cdrom location bölümüne cdromumuzun yolunu gösteriyoruz. (Örneğin: /media/hdc/) Ama biz burda masaüstündeki exe dosyasından kurulum yapacağımız için Other *exe file bölümünü kullanacağız. Bu bölüme gelip Browse tuşuna basarak exe dosyamızı seçiyoruz ve Next tuşuna basıyoruz.



Karşımıza flash MX programının kurulum ekranı geliyor. Bundan sonra yapacaklarımız zindovs daki ile aynı. Yazı yazmadan sadece resimleri koyacağım.











Finish dedikten sonra crossover programı sanal zindovsumuzu tekrar başlatıyor. Sanal olarak



Şimdi de masaüstümüzü güncelliyor.



Kurulumun bittiğini haber veren ekran geliyor artık Finish tuşuna basabiliriz.



"Pardus > Windows Applications > Macromedia > Flash MX" izleyerek Flash MX programını çalıştırıyoruz. Flash Mx programımızın başlangıç sayfası geliyor. Tabi deneme sürümü olduğu için Try tuşuna tıklayıp programı açıyoruz.



Ve işte Flash MX karşımızda.



Ben kullanmayı pek bilmediğimden kurcalamadım. Size kolay gelsin.

Google Earth Kurulumu

İndir
earth.google.com/download-earth.html adresinden .bin uzantılı 4. sürümün Linux için olan dosyasını indiriyoruz.

Kur
Konsolda aşağıdaki komutları verip kurulum yönergelerini takip ediyoruz.
chmod a+x GoogleEarthLinux.bin
./GoogleEarthLinux.bin


Not: Konsol komutlarını dosyayı indirdiğiniz dizinde vermelisiniz, bunun için 'cd dosyanin_oldugu_dizin' komutunu vermeniz yeterli.

Bu komuttun ardından Google Earth'ün kendisine ait bir kurulum ekranı açılacaktır.




Kurulum aracı gerekli ayarları ve paketlerin kurulumunu yapmakta...




Kurulum başarıyla tamamlandığında karşımıza buna benzer bir ekran çıkacaktır. "Start" butonuna tıklayıp, Google Earth'ü çalıştırabilirsiniz.

Çalıştır
Pardus Menüsü > Programlar > İnternet > Google Earth (3D planet viewer)

Ekran Görüntüsü




Not: Bu anlatım www.pardus-wiki.org adresinden alıntıdır.

Steam Kurulumu

Eeee... Biraz da oyun oynayalım değil mi?

Kurulum

http://parduslnx.blogspot.com/2007/08/codeweavers-crossover-kurulumu.html adresinde anlatıldığı gibi CrossOver programını kuruyoruz.
Pardus > CrossOver > Install Windows Programs yolunu izliyoruz ve karşımıza çıkan listeden Steam'i bulup seçiyoruz. "Next" tuşuna basıp diğer adıma geçiyoruz. Kendisi bu arada bir tane sanal win2000 sürücüsü oluşturacak. Karşınıza sağ altta bir seçenek sunacak:

Express Setup ile kurulum yaparsanız, CrossOver Steam Kurulum dosyasını (exe) internetten çeker.

Advanced Setup ile kurulum yaparsanız, sizden var olan kurulum dosyasının yolunu göstermenizi ister. Konqueror aracılığıyla dosyanın bulunduğu dizine gidip seçmeniz gerekiyor.

Herhangi birini seçip diğer bir adıma geçtikten sonra Steam Programının Kurulum ekranı geliyor. Hiçbirşeye dokunmadan "Next" tuşlarına basarak kurulumu bitiriyorsunuz. Steam kurulum ekranı kapanıyor ama arkasından Steamin kendisini güncelleyeceği ekranı açılıyor. (wine ile) İnternetten bir kaç dosya çekiyor. Güncelleme %100 olduktan sonra size

Create New Account
Log in existing Account

diye iki seçenek bulunan bir "Steam Açılış Ekranı" gelmesi gerekiyor. Eğer gelmezse CrossOver Programımızdan "Installation Finished" düğmesine tıklıyoruz. Gelen soruya "Yes" yanıtını veriyoruz. Programımız "Windows Reboot" Simülasyonu gerçekleştiriyor ve kurulum bitiyor. Masa üstüne Steam kısayolu gelmiş olması gerekiyor. Gelmemişse Pardus > Windows Applications > Steam > Steam yolunu izleyerek Steam'i çalıştırıyoruz. Hesabımız var ise "Log in existing Account" diyerek kullanıcı adımızı ve şifremizi giriyoruz. Steam yine internetten birşeyler çekiyor ve sonunda Steam açılıyor.

Resimleri Büyütmek için üzerlerine tıklayınız.



"My games" Sekmesi altında oyunlarımızı görebiliriz.



Eğer oyunlarımızın karşısında "Not Installed" yazıyorsa, oyunun üstüne 2 kere tıklayarak ya da sağ tuşa tıklayıp "Install" diyerek oyunu internetten çekmeye başlayabiliriz.


Oyunların gerekli "gcf" dosyaları elimizde var ise, bunları "home/kullacı_adı/.cxofficebeta/win2000/Program Files/Steam/SteamApps" dizini içine atarak oyunları internetten çekmeden oynayabiliriz.

Pardus'tan Ekran Görüntüleri:



Half-Life 2: Deathmatch:



NOT: Buradaki ''Ekran Görüntüleri'' kendi "Orjinal Steam Hesabımdan" alıntıdır.

Codeweavers Crossover Kurulumu

İndirme
http://www.codeweavers.com/products/download_trial_linux/
adresinden adımızı ve e-mailimizi girerek Request Crossover Linux Evaluation tuşuna tıklıyoruz.

Kurulum
Konsolda aşağıdaki komutları verip kurulum yönergelerini takip ediyoruz.
Dosya adı sizde farklı olabilir. Sizin dosya adınız ne ise onu yazacaksınız.
sh install-crossover-standard-demo-6.0.1.sh

Resimleri büyütmek için üzerlerine tıklayınız.




Karşımıza gelen lisans sözleşmesini kabul ediyoruz. Ok tuşuna basıyoruz. (Mecburuz :P )



Begin Install tuşuna basıyoruz.



Kurulum başlıyor.




Kurulumun başarıyla tamamlandığını bildiren bir ekran geliyor.


Kurulum bitmiştir. Exit diyebilirsiniz.

Kullanım
Programın kurulumu bittikten sonra
"Pardus > CrossOver" ve "Pardus > Windows Applications" diye iki menü açılıyor. Bu menülerden Crossover menüsü ayarların yapıldığı menü diğeri ise kurulumlarını yaptığınız programların menüsüdür.

"Pardus > Crossover > Install Windows Applications" yolunu izleyerek karşımıza gelen listeden bir program seçip kurabiliriz. Listede olmayan programlar için listenin altında "Install Unsupported Program" kutucuğunu işaretlemeniz gerekiyor. İleride kendisi programa göre sanal win98 yada win2000 sürücüleri oluşturuyor.

Programın dizini /home/kullanıcı_adı/ altında .cxoffice adı ile yaratılıyor. Dizin gizli olduğu için görünümden 'Gizli dosyaları göster' seçeneğini işaretlemiş olmanız gerekiyor.


Not: Bu program deneme sürümüdür.
Not2: Bu programı kurmadan önce wine ve wine-devel paketlerinin kurulu olması gerekmektedir.
Not3: Program, bazı kurulacak olan programlar için cd ya da exe dosyası istemektedir. Bazılarını da kendisi internetten çekebilmektedir.