8 Eylül 2007 Cumartesi

HP PSC 1210 Kurulumu (Videolu Anlatım)

Elimde bulunan HP PSC 1210 All in one (yazıcı + tarayıcı + fotokopi) makinesini Pardus'ta nasıl tanıttığımı anlatmak için bir video hazırladım. Dosyanın boyutu fazla olmasın diye ekran boyutlarını küçültmüştüm. Bilgisayarda tam ekran izleyebiliyorum. Burada olur mu bilmiyorum. İndirilebilme olanağı olup olmadığını da bilmiyorum ama gerekli olursa bir bağlantı verebilirim. Yapılması gerekenler çok açık bir şekilde kayıtta görünüyordur umarım.

Kolay gelsin.


5 Eylül 2007 Çarşamba

Kutu içinde kutucuk...

Sonbahar havasını hissedemediğimiz şu çok sıcak Eylül gününde yine karşınıza bir anlatımla çıkıyorum. Kutu içinde kutucuk... Ne ola ki! Biliyorsunuz mandasoft bağımlılığından tamamen kurtulamamış yeni linux kullanıcıları işletim sistemlerini kurarken ya ayrı ayrı kurarlar ya da birbirinin içine kurmaya çalışırlar. Ve bunu yaparken de bir sürü sorunla karşılaşırlar. İşte bu gün ben de bu konu üzerine bir anlatım hazırladım.

Kullanıcılar iç içe işletim sistemleri kurarken ya WMWare ya da VirtualBox gibi yazılımlar kullanırlar. Anlatımımız Virtualbox yazılımı ile Pardus içine bir WindowsXP kurulumunun adım adım nasıl yapılacağı üzerine...

Bu arada videonun çok yardımcı olacağını düşünüyorum.





BAŞLANGIÇ:

Pardus > Program ekle Kaldır veya güncelle'yi çalıştırıp virtualbox ve virtualbox-guestadditions adlı paketleri kuralım. (Eğer paylaşılmış klasör yapacaksanız guestadditions gerekli. Kurmayacaksanız o paketi yüklemeyebilirsiniz.)


Pardus> Programlar> Sistem> Virtualbox yolunu izleyerek yazılımı çalıştırıyoruz ve karşımıza soldaki gibi renkli bir pencere geliyor. Üstteki "New" simgesine basarak işe başlıyoruz.

  1. Çıkan menüde "next" tıklayarak geçiyoruz.
  2. Kutuya işletim sistemine vermek istediğimiz sembolik ismi yazıyoruz. Altta da sistemin türünü seçiyoruz. Ve Next tuşuna basıyoruz.
  3. İşletim sistemine belleğinizden(RAM) kaç mb ayıracağımızı seçiyoruz.
  4. Next deyip çıkan pencerede New tuşuna basın. Burada yeni bir disk görüntüsü oluşturacağız.
  5. Next deyip Dynamicaly expanding image seçili olmalı (yerden tasarruf için).
  6. Next deyip görüntünün dosya ismini ve boyutunu seçin. (en az 3-3,5 GB ayırsanız iyi olur)
  7. Next ve Next deyip işlemi tamamlayın.
  8. Şimdi listede oluşturduğumuz dosyanın ismi olmalı.
  9. Next ve Finish deyin.


AYARLAR:

Ana menüye geri dönük. Şimdi solda işletim sistemimiz görünüyor. Onu seçip yukarıda Settings simgesine tıklıyoruz.


  1. General Bölümünün Basic sekmesinde işletim sistemimize ayıracağımız bellek ve ekran kartı belleğini ayarlıyoruz.
  2. Yine General Bölümünde Advanced sekmesine geliyoruz ve bios ayarı yapar gibi sanal bilgisayarın hangi donanımdan başlayacağını seçiyoruz. CDrom - HDD- Floppy yapabilirsiniz.
  3. Mount Floppy drive ve Host floppy drive kutucuklarını işaretliyoruz.
  4. Mount Cd-Rom drive ve Host CD-rom drive kutucuklarını işaretliyoruz. (Eğer kurulumu iso dosyasından yapacaksanız iso seçiniz.) (Eğer bilgisayarınızda 1'den fazla cdrom varsa hangisini seçeceiğinize dikkat ediniz. Cdrom'a cd takıp açtığınızda adres satırında cdromun yolu yazacaktır. hdc ve ya hdd gibi)
  5. Enable Audio kutucuğunu işaretleyip OSS yada ALSA seçiyoruz.
  6. Network sekmesinde Adapter0 seçip Enable Network adapter kutucuğunu İşaretliyoruz. Alttan NAT seçiyoruz. MAC adresini otomatik yaratıyor olmazsa Generate tuşuna tıklıyoruz. Son olarak Cable Connected kutucuğunu işaretliyoruz. OK tuşuna basıp ekranı kapatıyoruz.
Ana ekranımıza geri dündük. Şimdi yükleyeceğimiz işletim sisteminin cd'sini takıp ana ekranın solundaki işletim sistemi adının altında bulunan güç düğmesine iki defa tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki ilk resimdeki uyarı ekranı geliyor. Burada virtualbox penceresinden nasıl çıkıp asıl işletim sisteminize geçeceğini anlatıyor. Ben söyleyeyim. Virtualbox penceresinden sisteminize geçmek için SAĞ CRTL+fare sol tuş tıklamanız yeterli olacaktır. Ondan sonra zaten resimlerdeki gibi işletim sistemi kurulumu başlıyor.



NOT: Resimleri büyütmek için üzerlerine tıklayınız.







En sondaki internet ayarlarında "Bu bilgisayar internete doğrudan bağlanıyor" işaretleyiniz.






Windows'u kapatırken normal işlemi yani Başlat > Bilgisayarı kapat yolunu izliyorsunuz.

Güle güle kullanın.


30 Ağustos 2007 Perşembe

Geçmişe özlem... Atari oyunları !!!

Ahh ahhh!!! Ne günlerdi onlar. Sabahtan akşama kadar jeton üstüne jeton atıp atarinin başında bağıra çağıra oyun oynamalar... Günler geçer usta olur artık tek jetonla bile oyun bitirirdik... Ama ne yalan söyleyeyim sıkıcı olurdu tek jetonla bütün oyunu bitirmek... Street Fighter, Cadillacs and Dinosaurs, Punisher, Final Fight, Street Hoop vazgeçilmezlerimizdendi. Hele hele Metal Slug.... Kim bilir ka kere bitirmişimdir ama hala oynarım. Metal slug demişken bir anımı anlatmadan geçemeyeceğim. İnternet cafede çalıştığım zamanlardı. Emülator yükleyim oyunları da atmıştım içine. Bİr gün bir kaç çocuk geldi ve "Abi biz metal sülük oynayacağız." dediler. "Metal sülük ne güzelim" dedim ister istemez... Çocuklardan biri "abi hani küçük adamlar var ya 2 tane bi de kadın var sakallı dedeleri kurtarıyorsun onlar sana silah veriyor ya!!" Haaaaa!!! Metal SLug! Jeton düştü tabi ama gülmekten kendimi alamadım ki... Oyunun adı değişmiş Metal sülük olmuştu. Neyse işte bugün Pardus altında o oyunları Kxmame kurarak nasıl oynayabileceğimizi anlatacağım..

İlk önce bir konsol açıp sudo pisi it kxmame komutunu veriyoruz. Kxmame, xmame emülatörünün arayüzü. Doalyısıyla bağımlılık olarak xmame isteyecek. Zaten bizim pisi ikisini birden kuracak merak etmeyin.

Nedense kxmame ben de oyunlar sekmesi altına kısa yolunu atmadı. Sorun değil. Konsolda kxmame yazarak programı çalıştırıyoruz.

Aııldığında bir uyarı geliyor. Oyun listesini tanıyamadığını yeniden oluşturmak isteyip istemediğinizi soruyor. "Yes" diyoruz.




6166 oyunun listesini oluşturuyor ve aşağıdaki pencere ekrana geliyor.




Şimdi ilk işimiz rom(oyun) dosyaları için bir dizin oluşturmak olacak. Aslında rom dosyaları için bir klasör hazırda var isterseniz rom dosyalarınız /usr/share/xmame/roms dizini altına kopyalayabilirsiniz. Bunu yapmak için yönetici haklarına ihtiyacınız olacak. Dosya yöneticisi - Yetkili kullanıcıyı açarak bunu kolaylıkla yapabilirsiniz. Ama rom dosyalarınız başka yerde tutmak istiyorsanız, istediğiniz bir yere roms adında bir dizin açmalısınız. Örneğin kullanıcı adınızın olduğu dizin altında .kxmame adında gizli bir dizin vardır. Bu dizin içine roms adlı bir dizin daha açın.

Yolumuz şu oldu:
/home/kullanıcı_adım/.kxmame/roms

Bu dizin içine aşağıdaki bağlantıdaki zipli dosyanın içindeki dosyaları atıyoruz. Zipli dosyanın içinde 6 tane zipli dosya var arkadaşlar. O zipli dosyaları açmıyorsunuz. Zipli olarak roms dizini içine kopyalıyorsunuz.

http://rapidshare.com/files/52200817/All_MAME_BIOS_Files.zip.html

Bu dosyalar bazı oyunların çalışması için gereklidir...

Oluşturduğumuz roms dizinini
Kxmame'de Settings>Directories yolunu izleyerek gelen ekranda Mame/Mess Basic Paths sekmesine geçip MAME Roms path yazısınızn karşısındaki kutucuğa yazıyoruz. Ya da Browse tuşuna basıp oluşturduğumuz dizini buluyoruz.



İçerisine oyun dosyalarımızı attığımız dizini buraya ekledikten sonra OK tuşuna basıp ekranı kapatıyoruz. Ana ekranda soldaki menüden Available seçiyoruz. Play(oynat) tuşunun yanında Refresh(tazele) tuşuna basıp dizinimizdeki oyunların listesini alıyoruz.



İstediğimiz oyunun üzerine iki kere tıklayıp oyunu başlatıyoruz. Ya da oyunu seçip Play tuşuna basıyoruz. İlk gelen ekranda bir uyarı görebilirsiniz. OK yazıp o uyarıyı geçebilirsiniz. Yazdığınız OK yazısı ekran da görünmeyecek arkadaşlar.



Bu ekrandan sonra Bir tuşa basmanızı isteyen ikinci bir siyah ekran gelecek.



Bu ekranı da geçtinkten sonra oyunun fragman(demo) bölümü gelecek. Giriş ekranı da diyebiliriz.



Bu ekranda 5 ile 1. oyuncu, 6 ile 2. oyuncu, 7 ile de 3. oyuncu için jeton atabilirsiniz. Aşağıdaki görüntüde Credit yazan bölümlere dikkat.



Jetonumuzu attıktan sonra 1 ile 1. oyuncu 2 ile 2. oyuncu 3 ile 3. oyuncunun karakter seçeceği bölüme geçiyoruz.



Oyuncumuzu seçip Ctrl tuşuna basıyoruz. (1. oyuncu için tanımlı gelen tuşlar CTRL ve ALT tuşları. CTRL= ateş ALT = zıplama)

Artık oyunumuz oynanmaya hazır...




İyi eğlenceler.

28 Ağustos 2007 Salı

Adım Adım Xfce4...

Bugün canım sıkıldı. Ne yapayım ne yapayım derken dedim bir xfce4 kurayım bakalım neymiş, nasılmış. Değişiklik olsun işte. Gayet hoş, sade, hızlı bir masaüstü ile karşılaştım. Şimdi kurulumu ve ekran görüntülerii sizinle paylaşmak istedim...

İlk önce contrip deposunu sistemimize eklememiz gerekiyor. Bunu da konsolda şu komutu vererek yapabiliyoruz:

(Resimleri büyütmek için tıklayınız.)



Eğer depo sistemimizde ekli ise sudo pisi ur komutunu vererek depoyu güncelliyoruz.

Ardından aşağıdaki komutu vererek Xfce4 kurulumuna başlıyoruz. 16 mb dosya çekiyor. Paketlerin bazılarını contrip, bazılarını da pardus 2007.2 caracal caracal deposundan çekiyor.



Pardus ile gelen kdm teması pencere yöneticisi seçim olanağı vermediğinden kdmtheme adlı paketi kuruyoruz.



kcmshell kdmtheme komutu ile çalıştırıyoruz ve gelen ekranda yönetici girişine tıklayıp
yönetici (root) şifremizi yazıyoruz.





Enable KDM Themes önündeki kutucuğu işaretleyip "Çemberler"temasını seçiyoruz ve uygula tuşuna basıyoruz.


Kde'yi yeniden başlattığımızda Xfce4'ün başlaması için gtkrc-2.0 dosyasını taşımamız gerekiyor. Bunu da
konsolda şu komutu vererek yapıyoruz:


Bu işlemi de yaptıktan sonra CTRL+ALT+Backspace (silme tuşu) ile kde'yi yeniden başlatıyoruz
ve karşımıza yeni bir ekran geliyor.



Sol altta Oturum Türü'ne basarak listeden Xfce4'ü seçiyoruz ve şifremizi yazarak giriş yapıyoruz.

Ve işte karşımızda Xfce4...









Kolay gelsin. İyi eğlenceler.

26 Ağustos 2007 Pazar

Karamba... Yeni oyuncağımız !!!

Evet anlatmaya başlayalım bakalım ne zaman bitecek Very Happy

İşimiz biraz uzun. Öncelikle neleri temamıza koyacağımıza karar vermeliyiz. Eğer sıcaklık ölçmek istiyorsak bu iş için 2 program kurmamız gerekiyor.

1. lm_sensors. (işlemci ve anakart sıcaklığı ve fanların hızını ölçer) Nasıl kurulacağı aşağıdaki bağlantıda anlatılıyor. Gerçi pisibuldan pisi paketini de kurabilirsiniz.
http://forum.pardus-linux.org/viewtopic.php?t=2308&highlight=lmsensors

lm_sensorsu kurduktan sonra konsolda root olarak sensors yazdığımızda işlemci ve anakart sıcaklıkları ile bilgi alabiliyorsak sorun yoktur. Ama bazı modulleri bulamıyorum gibi bir hata verirse bunları
Kod:
modprobe modüladı
şeklinde yüklüyoruz. Karamba temamızda sıcaklıkları görebilmek için programın düzgün kurulmuş olması gerekir.

2. nvclock. Bunun yaptığı işi nvidia-settings de yapıyor ama ben bunu da kurdum. Aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. (Anlayacağınız gibi ekran kartı sıcaklığını ölçer.)
http://www.linuxhardware.org/nvclock/nvclock0.8b2.tar.gz

Not: Ati sıcaklığının nasıl ölçüleceğini bilmiyorum. Ama araştırırız.


nvclock'un kurulumu biraz zor olabilir gibi. ilk önce autogen.sh çalıştırmanız gerekiyor ama ben yapmadım ve bu programı GNU Source Installer (Kaynak Kod Program Kurulum Aracı) ile kurdum. Kurulum sırasında bir hata verip "Kurmaya devam etmek istiyor musunuz?" diye soruyor. Evet deyip geçiyoruz. Çalışmasaydı uğraşacaktım. Ama çalışınca hatanın üstüne düşmedim Very Happy

Not:Eğer kaynak kod kurulum programında kurulacak yeri değiştirdiyseniz (Örneğin benim gibi /home/kullanıcıadı/Progs dizini altına kurduysanız) bu dizinin içinde bin adlı bir dizin olacak oradaki nvclock ve nvclock-gtk dosyalarını /usr/bin dizini içine atmanız gerekecek. Bunuda Yetkili dosya yöneticisi ile kolaylıkla yapabilirsiniz.

Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere Very Happy

Beğendiğimiz bir Karamba temasını çekiyoruz. Ben System_monitor kullandım. Boyu daha uzun. Diğer temalarda kısaydı uzatmayı denedim ama olmadı ben de bunu kullandım. Hazır temayı seçmekten bahsetmişken tamanızda kullanacağınız resimleri de istediğiniz gibi seçebilirsiniz. Png ve boyutu 64x64 olacak şekilde. Fazla büyük olmasına gerek yok. Boyut olarak büyük dosyaları nasıl küçültebiliriz derseniz, Forumda Kim arayın. Zaten nasıl kullanılacağını jnmbk arkadaşımız anlatmıştı.

Şimdi temayı seçtik. Theme uzantılı dosyada temamızın görünüşünün nasıl olacağı ile ilgili kodlar var. Sağtıklayıp birlikte aç diyin ve kwrite yazıp entere basın. Örnek verelim:

Kod:
karamba x=385 y=512 w=231 h=950 interval=1000 locked=false

#Pardus Resim
image x=13 y=6 path=images/pardus.png

# System processor kernel kde
text x=87 y=3 sensor=program program="echo ${USER}@`hostname`" color=255,0,0 fontsize=11 font="Cursor"


Şimdi şu satıları inceleyelim:
#Pardus Resim Başında # işareti olduğu için bu satır işleme koyulmayacak. Aşağıdaki satırların ne ile ilgili olduğunu belirtmek için yazılır.

image x=13 y=6 path=images/pardus.png Bu satır Karambada gördüğünüz en üstteki Pardus resmi ile ilgili. image sözcüğü karanbaya bir resim ekleyeceğimizi gösteriyor ve diyor ki; images dizinindeki pardus.png resmini yatay düzlemde 13 ve dikey düzlemde 6 ya yerleştir. (Daha basit anlatımla soldan 13 yukardan 6 birim girinti olacak şekilde yerleştir.)

text x=87 y=3 sensor=program program="echo ${USER}@`hostname`" color=255,0,0 fontsize=11 font="Cursor"
Bu satırı başındaki text ifadesi karambamıza yazı ekleyeceğimiz gösteriyor.
sensor yanı algılayıcımızın bir program olduğunu görüyoruz. Program da Kullanıcıaıd@Makine adı yazısını soldan 87 birim üstten 3 birim olacak şekilde yerleştir. Yazı tipi Cursor, yazı boyutu 11, renk ise 255,0,0 olacak. (Burada 255'e kadar 3 numerik bölüm var. Herbirine değişik sayılar verdiğinizde yazının rengi değişiyor.)

Zaten Kde - Kernel - işlemci hızı gibi bilgiler otomatik olarak karambalarda gelir. O yüzden burayı hızlı geçiyorum.
________________________________________________________________________________________________________________________

Gelelim işlemci sıcaklığı ve Fan hızının gösterilmesine:
Kod:
#İşlemci Sıcaklığı ve Fan hızı
text x=5 y=150 value="CPU Temp :" font="Neuropol" fontsize=10 color=255,255,255
text x=70 y=150 sensor=program program="sensors | grep 'CPU Temp' | awk '{print $3}'" color=255,250,1 font="Neuropol" fontsize=10 interval=5000


konsolda root olarak sensors komutunu verdiğinizde size aşağıdaki gibi bir liste gelecek:

Kod:
w83627thf-isa-0290
Adapter: ISA adapter
VCore: +1.42 V (min = +0.70 V, max = +1.87 V)
+12V: +12.71 V (min = +5.23 V, max = +3.95 V) ALARM
+3.3V: +3.17 V (min = +1.44 V, max = +2.03 V) ALARM
+5V: +4.93 V (min = +0.45 V, max = +4.03 V) ALARM
-12V: -11.95 V (min = -9.15 V, max = -9.65 V) ALARM
V5SB: +4.97 V (min = +4.25 V, max = +4.44 V) ALARM
VBat: +2.74 V (min = +0.96 V, max = +0.22 V) ALARM
fan1: 5273 RPM (min = 1814 RPM, div = 8)
CPU Fan: 4821 RPM (min = 10546 RPM, div = 8) ALARM
fan3: 0 RPM (min = 2836 RPM, div = 2) ALARM
M/B Temp: +8°C (high = +21°C, hyst = +0°C) sensor = thermistor
CPU Temp: +32.0°C (high = +80°C, hyst = +75°C) sensor = diode
temp3: +37.0°C (high = +80°C, hyst = +75°C) sensor = thermistor
vid: +0.000 V (VRM Version 2.4)
alarms:
beep_enable:
Sound alarm enabled


Karamba temamızda program="sensors | grep 'CPU Temp' | awk '{print $3}'" satırlarındaki

1- sensors sıcaklıkları alacak programımız;
2- | grep 'Hangi sıcaklık?' ise sıcaklığını ölçmek istediğimiz donanımımız (işlemci mi yoksa anakart mı? Ben de anakart sıcaklığını "temp3" olarak gösteriyor.)
3- | awk 'print $3' ise hangi sütunun gösterileceği. Mesela ben $3 dediğimde +32.0 gösteriyor. $4 dediğimde ise C gösteriyor. Bunu konsolda deneyerek bulabilirsiniz.

CPU temp yerine CPU fan yazarsanız fan hızını gösterecektir. tabi $3 ya da 2 yada 4 olabilir deneyip bulabilirsiniz.

______________________________________________________________________________________________________________________

Ekran Kartı sıcaklığının ölçülmesi:
Bunun içinde yapmamız gereken tema dosyamızın içine şöyle satırlar eklemek:

Kod:
text x=5 y=260 value="GPU temp :" color=255,255,255 align=left font="Neuropol" fontsize=10
text x=170 y=260 sensor=program program="nvclock -i | grep 'GPU temperature:' | awk '{print $3}'" interval=10000 color=255,250,1 font="Neuropol" fontsize=10
image x=5 y=275 path="images/bar3.png"
bar x=5 y=277 w=50 h=0'3 vertical=false path="images/bar4.png" max=100. interval=10000 sensor=program program="nvidia-settings -q gpucoretemp |grep '):' | awk '{print $4}'"


1- ilk satırda value olarak GPU Temp: vermişiz. Yani temada GNU temp: yazacak.
2- sensor programımız nvclock. Yine konsolda nvclock yazdığınızda işlemci ve anakart bilgilerinin dökümü gibi ekran kartı bilgilerinin dökümünü veren yazılar çıkacak. Yine işlemci bölümünde yaptığımız gibi:

nvclock -i | grep 'GPU temperature:' | awk '{print $3}'komutunda GPU temperature çıktıda gösterilen ve bizim temada göstermek istediğimiz bölüm. Burası siz de GPU temp veya başka birşey de olabilir. Bunu anlamak için konsolda sadece nvclock komutunu verin. awk bölümü ve $3 de yine yukarıda anlattığım gibi sıcaklık değerinin verildiği sütun numarası. Yine $sayı bölümü değişiklik gösterebilir.

3- image zaten söylemiştik resim koyar. images dizinindeki bar3.png resmini x ve y değerlerindeki yere koy.
4- İşte burada farklı bir ifade bar çıktı karşımıza. Barda sıcaklık arttıkça ilerleyen düştükçe gerileyen çubuk. Biliyorsunuzdur. bar komutundan sonra önce bar için gerekli bir resim daha ekliyoruz. devam edersek max=100 demişiz. Her derece 1 birim olacak yani. 100 birim 100 derece demek oluyor. Zaten oraya çıkmaz merak etmeyin Çıkarsa bilgisayarın yakınında durmayın Very Happy
Bu sefer sensor programı olarak nvidia-settingsi kullanmışım. Başta da demiştim nvidia-settings de nvclock un yaptıklarını yapıyor ama ben bunu da kurdum diye Very Happy

nvidia-settings -q gpucoretemp |grep '):' | awk '{print $4}' gpucoretemp ekran kartı işlemcisinin sıcaklığı.

Bir de interval var arkadaşlar. Bu da karambamızda ilgili satırların ne kadar sıklıkta güncelleneceğini gösteriyor. Ne kadar düşük bir sayı o kadar sık güncelleme demek.

Ekran kartı da bitti sanırım.
___________________________________________________________________________________________

Sıra internet olayında. Burası zaten hazırdır Eğer alış-verişi göstermiyorsa theme uzantılı dosyada ethernet kartınızın bağlı olduğu yeri yazacaksınız. Diyelimki dosyada eth0 yazıyor ama sizin kartınız eth1 de. eth0 yazılarının hepsini eth1 yapacaksınız. Böylelikle veri akışını gösterecek temanız.
______________________________________________________________________________________________________________________

Ram ve hdd olayına girmiyorum zira olaylar aynı. Zaten dosyanın içini açtığınızda komutların mantığını anlayacaksınız.

Kolay gelsin.


Bilinmesi gerekenler:
x= yatay düzlem (koyacağımız yazı yada resmin yatay olarak yeri)
y= dikey düzlem (koyacağımız yazı yada resmin dikey olarak yeri)
w= genişlik
h= yükseklik
value= "tırnak içindeki yazımız" Temada görülecek olan yazı.
text= yazı olacağını belirtiyor demiştik.
fontsize= yazı boyutu
font= yazıtipi
image= Karambaya resim ekleyeceğimizi gösterir.
bar= Karambaya bar ekleyeceğimizi gösterir.
interval= Güncelleme sıklığı. Ne kadar küçük sayı o kadar sık güncelleme.

Bu kadar yazmaya bir de resim eklemeden olmaz sanırım. Buyrun bu da oyuncağımızın son hali:

Macromedia Flash Mx Kurulumu

Bugün Macromedia Flash Mx programının Pardus işletim sistemimize nasıl kurulacağını anlatacağım. Öncelikle Cd miz varsa cd mizi hazırlayalım. Ya da exe dosyamızı rahatça erişebileceğimiz bir yere atalım. Örneğin masaüstü. (Ben masaüstüne koydum exe dosyasını. Kurulumu o şekilde anlatacağım.


"Pardus > Crossover > Install Windows Applications" yolunu izleyerek karşımıza gelen listeden bir program seçip kurabiliriz.Biz burada Flash Mx'i seçeceğiz.



Flash MX seçtikten sonra. Next tuşuna tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir menü geliyor. Eğer cd den kurulum yapacaksak Alternative cdrom location bölümüne cdromumuzun yolunu gösteriyoruz. (Örneğin: /media/hdc/) Ama biz burda masaüstündeki exe dosyasından kurulum yapacağımız için Other *exe file bölümünü kullanacağız. Bu bölüme gelip Browse tuşuna basarak exe dosyamızı seçiyoruz ve Next tuşuna basıyoruz.



Karşımıza flash MX programının kurulum ekranı geliyor. Bundan sonra yapacaklarımız zindovs daki ile aynı. Yazı yazmadan sadece resimleri koyacağım.











Finish dedikten sonra crossover programı sanal zindovsumuzu tekrar başlatıyor. Sanal olarak



Şimdi de masaüstümüzü güncelliyor.



Kurulumun bittiğini haber veren ekran geliyor artık Finish tuşuna basabiliriz.



"Pardus > Windows Applications > Macromedia > Flash MX" izleyerek Flash MX programını çalıştırıyoruz. Flash Mx programımızın başlangıç sayfası geliyor. Tabi deneme sürümü olduğu için Try tuşuna tıklayıp programı açıyoruz.



Ve işte Flash MX karşımızda.



Ben kullanmayı pek bilmediğimden kurcalamadım. Size kolay gelsin.