30 Ağustos 2007 Perşembe

Geçmişe özlem... Atari oyunları !!!

Ahh ahhh!!! Ne günlerdi onlar. Sabahtan akşama kadar jeton üstüne jeton atıp atarinin başında bağıra çağıra oyun oynamalar... Günler geçer usta olur artık tek jetonla bile oyun bitirirdik... Ama ne yalan söyleyeyim sıkıcı olurdu tek jetonla bütün oyunu bitirmek... Street Fighter, Cadillacs and Dinosaurs, Punisher, Final Fight, Street Hoop vazgeçilmezlerimizdendi. Hele hele Metal Slug.... Kim bilir ka kere bitirmişimdir ama hala oynarım. Metal slug demişken bir anımı anlatmadan geçemeyeceğim. İnternet cafede çalıştığım zamanlardı. Emülator yükleyim oyunları da atmıştım içine. Bİr gün bir kaç çocuk geldi ve "Abi biz metal sülük oynayacağız." dediler. "Metal sülük ne güzelim" dedim ister istemez... Çocuklardan biri "abi hani küçük adamlar var ya 2 tane bi de kadın var sakallı dedeleri kurtarıyorsun onlar sana silah veriyor ya!!" Haaaaa!!! Metal SLug! Jeton düştü tabi ama gülmekten kendimi alamadım ki... Oyunun adı değişmiş Metal sülük olmuştu. Neyse işte bugün Pardus altında o oyunları Kxmame kurarak nasıl oynayabileceğimizi anlatacağım..

İlk önce bir konsol açıp sudo pisi it kxmame komutunu veriyoruz. Kxmame, xmame emülatörünün arayüzü. Doalyısıyla bağımlılık olarak xmame isteyecek. Zaten bizim pisi ikisini birden kuracak merak etmeyin.

Nedense kxmame ben de oyunlar sekmesi altına kısa yolunu atmadı. Sorun değil. Konsolda kxmame yazarak programı çalıştırıyoruz.

Aııldığında bir uyarı geliyor. Oyun listesini tanıyamadığını yeniden oluşturmak isteyip istemediğinizi soruyor. "Yes" diyoruz.




6166 oyunun listesini oluşturuyor ve aşağıdaki pencere ekrana geliyor.




Şimdi ilk işimiz rom(oyun) dosyaları için bir dizin oluşturmak olacak. Aslında rom dosyaları için bir klasör hazırda var isterseniz rom dosyalarınız /usr/share/xmame/roms dizini altına kopyalayabilirsiniz. Bunu yapmak için yönetici haklarına ihtiyacınız olacak. Dosya yöneticisi - Yetkili kullanıcıyı açarak bunu kolaylıkla yapabilirsiniz. Ama rom dosyalarınız başka yerde tutmak istiyorsanız, istediğiniz bir yere roms adında bir dizin açmalısınız. Örneğin kullanıcı adınızın olduğu dizin altında .kxmame adında gizli bir dizin vardır. Bu dizin içine roms adlı bir dizin daha açın.

Yolumuz şu oldu:
/home/kullanıcı_adım/.kxmame/roms

Bu dizin içine aşağıdaki bağlantıdaki zipli dosyanın içindeki dosyaları atıyoruz. Zipli dosyanın içinde 6 tane zipli dosya var arkadaşlar. O zipli dosyaları açmıyorsunuz. Zipli olarak roms dizini içine kopyalıyorsunuz.

http://rapidshare.com/files/52200817/All_MAME_BIOS_Files.zip.html

Bu dosyalar bazı oyunların çalışması için gereklidir...

Oluşturduğumuz roms dizinini
Kxmame'de Settings>Directories yolunu izleyerek gelen ekranda Mame/Mess Basic Paths sekmesine geçip MAME Roms path yazısınızn karşısındaki kutucuğa yazıyoruz. Ya da Browse tuşuna basıp oluşturduğumuz dizini buluyoruz.



İçerisine oyun dosyalarımızı attığımız dizini buraya ekledikten sonra OK tuşuna basıp ekranı kapatıyoruz. Ana ekranda soldaki menüden Available seçiyoruz. Play(oynat) tuşunun yanında Refresh(tazele) tuşuna basıp dizinimizdeki oyunların listesini alıyoruz.



İstediğimiz oyunun üzerine iki kere tıklayıp oyunu başlatıyoruz. Ya da oyunu seçip Play tuşuna basıyoruz. İlk gelen ekranda bir uyarı görebilirsiniz. OK yazıp o uyarıyı geçebilirsiniz. Yazdığınız OK yazısı ekran da görünmeyecek arkadaşlar.



Bu ekrandan sonra Bir tuşa basmanızı isteyen ikinci bir siyah ekran gelecek.



Bu ekranı da geçtinkten sonra oyunun fragman(demo) bölümü gelecek. Giriş ekranı da diyebiliriz.



Bu ekranda 5 ile 1. oyuncu, 6 ile 2. oyuncu, 7 ile de 3. oyuncu için jeton atabilirsiniz. Aşağıdaki görüntüde Credit yazan bölümlere dikkat.



Jetonumuzu attıktan sonra 1 ile 1. oyuncu 2 ile 2. oyuncu 3 ile 3. oyuncunun karakter seçeceği bölüme geçiyoruz.



Oyuncumuzu seçip Ctrl tuşuna basıyoruz. (1. oyuncu için tanımlı gelen tuşlar CTRL ve ALT tuşları. CTRL= ateş ALT = zıplama)

Artık oyunumuz oynanmaya hazır...




İyi eğlenceler.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Teşekkürler. Biraz nostalji yapayım denim ama bir türlü çalıştıramamıştım. Zamanında azmı jeton harcadık :))

obediah dedi ki...

Evet az jeton harcamazdık hani !!! Peki çalıştırabildiniz mi?

Adsız dedi ki...

arkadaşlar emilatör anlatılana göre çok güzel ve özlediğimiz oyunları oynamamızı sağlayacak gibi
fakat nerden ne şekilde temin edebilecegimizi resimli olarak nerelere tıklayarak ilerleyip bilgisayarımıza inderebilecegimizi anlatırmısınız bunu direk pardus yüklü bir bilgisayardan internete girerekmi yapacagız yoksa bir cd ye kaydedip gidip kendi bilgisayarımıza nasıl kurarız.şahsen ben nasıl yapılacagını anlayamadım linkteki açılan sayfa ingilizce ve ben birçok kullanıcı gibi internete sadece internet cafeden baglana biliyorum ve ingilizce bilmiyorum internet cafe de bunu ne şekilde indirip bir cd ye yazdırıp götürüp kendi pardus yüklü bilgisayarıma kurup çalıştırabilirim?... yardımlarınız için çok teşekkürler?....

obediah dedi ki...

Kusura bakmayın sınavlarım nedeniyle siteyle ilgilenemedim.

Bahsettiğiniz sadece emülatör programı ise xmame ve kxmame dosyalarını Pardus deposunda bulabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

arkadaşlar bu double dragon oyununu bir türlü bulamıyorum billy ve jimmy karakterlerinin olduğu oyun yardımcı olursanız sevinirim...